Barncyklar för barn mellan 3 och 9 år

25 augusti, 2017Barncykel Standard

Barncyklar för barn mellan 3 och 9 år

När barnet är 3-6 år gammalt är det dags att köpa den första “riktiga” cykeln. Dessa barncyklar finns vanligtvis tillgängliga med hjulstorlekar på 12, 14 och 16 tum. Vissa cyklar i denna kategori har enklare växelsystem och dämpning på framgaffeln, men de flesta experter brukar avråda från föräldrar att köpa avancerade barncyklar. De kommer sannolikt vara allt annat än billiga och göra cykeln tyngre än nödvändigt.

Den viktigaste faktorn när du ska välja ut en cykel till ditt barn är passformen. Du bör se till så barnet enkelt kan sätta ner sina fötter i marken, samt nå fram med sina händer till handbromsen på styret. Det är här man ofta antingen lyckas eller misslyckas. Till skillnad från på en balanscykel, kommer dessa barncyklar kräva att barnet har sina fötter på pedalerna. Barnet kan därför inte släpa fötterna längs marken för att stabilisera sig, utan behöver kunna balansera på cykeln med fötterna “i luften”.

Dessa cyklar är dessutom snabbare. Det innebär att det bara är en tidsfråga innan barnet drabbas av sin första mindre olycka på cykeln. Ett barn kan hantera olyckor som inträffar då och då, men inte om de inträffar alltför ofta. Det är därför viktigt att den cykel du köper har rätt storlek.

Barncyklar som lämpar sig för barn i åldern 6-9 år

Nästa nivå av barncyklar är till för barn mellan 6 och 9 år. Här kommer du stöta på de första cyklarna med riktiga växlar och bättre dämpning. De barncyklar i denna kategori som har växlar har mellan 5 och 10 växlar, och även om en växlad cykel inte är en nödvändighet kan det vara bra för barnet att lära sig hur man växlar.

Du behöver dock inte bry dig om de barncyklar som har dämpad framgaffel. De ser häftiga ut, inte minst om du är ett barn. Men dessa framgafflar är sannolikt av låg kvalitet, tunga och inte särskilt effektiva. Barncyklar utan dämpning är inte bara lättare, utan även av högre kvalitet. Om ditt barn ändå vill ha dämpning kan du antingen köpa den lättaste cykelramen du hittar, eller uppgradera till dämpade gafflar tillverkade av tredje part.