Hitta de bästa träningsskorna!

31 augusti, 2017Träningsskor Standard

Motion och träning är viktigt för att må bra. Inom träning kan man dock skada sig så det är viktigt att göra allt för att undvika det. Rätt träningsskor är ett sätt att undvika skador och underlättar din träning. I den här texten berättar vi mer om vad man ska tänka på vid köp av träningsskor.

Vilken träning ska du ha skorna till?

Den första frågan du måste ställa dig själv är vad du ska träna med skorna. Till jympa med hopp bör du välja skor med bra stötdämpning både fram och bak, med viss tonvikt på bakre delen av foten. Träningsskon behöver också vara stabil och stadig för att klara sidoförflyttningar, vilket till exempel löparskor inte är gjorda för. En bra greppsula är en annan viktig aspekt. Du vill inte halka i svettfläckar på ett intensivjympapass. Detta gör att bra jympaskor är lite stadigare och klumpigare än andra träningsskor. Om du letar träningsskor för core, cirkelfys och så vidare behöver skon ha en viss stötdämpning och stabilitet, men kraven är inte lika höga som på jympa utan du kan välja något smidigare träningsskor. Hos träningsskor för danspass kan du bortse från stötdämpningen och med fördel satsa på lättare, smidigare skor. Stadiga jympaskor blir lite otympliga och kan få dig att känna dig klumpig när du dansar. Om du letar efter träningsskor för styrketräning i gymmet finns i princip inget krav på stötdämpning utan du kan välja vilka skor du vill. Det finns dock ett undantag: Om du kör tunga lyft med fria vikter är det bra att ha en sko med stadig, men inte alltför hög, sula. På roddmaskiner, trappmaskiner, crosstrainers och cyklar kan du köra med valfria träningsskor. Om du däremot springer på löpbandet bör du använda löparskor.

Val av träningsskor beror på din form

Valet av träningsskor beror förstås också på hur träningsvan du är och dina egna förutsättningar och preferenser. Om du har känsliga leder finns det skäl att använda stadiga skor även om du inte kör särskilt utmanande pass. Är du skadebenägen, överviktig eller har problem med knän och leder är det också viktigt att du satsar på träningsskor med bra stötdämpning. Du vill inte halka i svettfläckar på ett intensivjympapass. Om du i stället är väldigt vältränad och har en hög elasticitet och hållbarhet i senor kan din kropp tåla en hög belastning även om du bär nätta skor.