Hunkydory personliga uttrycket i fokus

27 oktober, 2018shopping Standard

Det svenska modemärket Hunkydory är en hyllning till den personliga stilen. När du bär Hunkydorys plagg ska du känna dig lugn och avslappnad precis som betydelsen av slanguttrycket Hunkydory som David Bowie myntade på 70-talet. Hunkydorys plagg är till för dig som gillar det som har ”egde” och inte är rädd för att träda fram bland det svarta, svenska och minimalistiska. Stickat, denim och skinn är kännetecken för stilen som brukar beskrivas som en blandning av rock-chic och bohemian-chic.

Militär, bohem och rock’n’roll

Hunkydorys stil brukar beskrivas som en blandning mellan det rockiga och bohemiska. Märket grundades för att skaparna såg ett hål i den svenska modemarknaden. De vill inte göra kläder som var svarta, skandinaviska och minimalistiska. Istället ville de göra kläder där den personliga stilen hyllades och där förstklassigt hantverk var i fokus. Plaggen var från början präglade av det bohemiska och romantiska, men över tid kom allt mer militäriska och rockiga influenser att komma att påverka stilen. Hunkydorys plagg har mycket attityd och det personliga uttrycket är alltid i centrum. Kläderna är till för dig som gillar plagg som drar ögon till sig. Om man skall definiera stilen är det svårt att hitta någonting annat än öppenhet.

Började med passion i Paris

Ulrika och Christopher Bjercke möttes i Paris där de båda studerade på designskolan Esmod. När de upptäckte att de båda brann för förstaklassigt hantverk och älskade det personliga uttrycket så bestämde de sig för att starta ett eget märke. Under 90-talet blev det många sena kvällar runt köksbordet när paret skissade fram det som skulle bli Hunkydory. 1996 var det slutligen dags och Hunkydory såg dagens ljus.

Själva namnet Hunkydory kommer från en David Bowie-platta från 1971. Det är ett slanguttryck som betyder ungefär ”all is peaceful and relaxed” något som designparet såg som utmärkande för de slags plagg de ville göra. När du bär ett Hunkydory-plagg ska du nämligen känna dig just så – lugn och avslappnad. Hunkydory finns idag i över 10 länder. Märket har fått flera utmärkelser, bland annat Damernas världs prestigefyllda designpris Guldknappen år 2012.