Skötsel och underhåll av rakhyvlar

24 juni, 2020Hudvård Standard

Tillhör du en av dom som lämnar dina rakhyvlar utan skydd i duschen? Då är det dags att tänka om. Rakhyvlar behöver rengöras och förvaras på rätt sätt, annars får dom inte bara en kortare livslängd utan riskerar också att orsaka infektioner och irriterad hud. Nedan kan du läsa mer om skötsel och underhåll av rakhyvlar.

Rengöra rakhyvlar

Det är viktigt att rengöra sina rakhyvlar, både för att huden inte ska irriteras vid rakning men också för att hyvlarna ska hålla längre. Egentligen krävs inget avancerat utan det gäller helt enkelt att man sköljer hyvlarna noggrant efter användning – för att få bort rester av raklödder, hudavlagringar och hårstrån. Om det är svårt att komma åt mellan bladen eller om något helt enkelt har fastnat där kan man avvara en tandborste att rengöra sina rakhyvlar med och det går (även om det oftast inte är nödvändigt) att använda ett milt rengöringsmedel.

  • Det finns speciella borsta för rengöring
  • Förvara rakhyveln i en ask för mindre påverkan

Förvaring

Att låta rakhyveln ligga kvar i duschen är som tidigare nämnt inte så bra. Den kan bli både rostig, slö och få skador så det är även viktigt att tänka på att förvara den på rätt sätt. För det första ska den förvaras på ett torrt ställe – alltså utanför duschen. För det andra är det bra att sätta ett skydd på hyveln om det är möjligt, och om inte bör den inte lika med rakbladen neråt. Badrumsskåpet är en utmärkt plats att förvara sina rakhyvlar på!

Elektriska rakhyvlar

För den som använder elektriska rakhyvlar ser skötseln ungefär likadan ut. Däremot brukar det finnas en tendens att hårstråna fastnar i den och därför kan man se till att blåsa ur den ordentligt efter användning, så att håren försvinner. Det kan också vara kokt att plocka isär den, om det är en sådan modell, för att göra rent ordentligt då och då. Om det är en modell som är framtagen för att användas i dusch eller bad går det att skölja alla delar i ljummet vatten. Om inte kan man plocka fram den ovan nämnda tandborsten och ”torrborsta” alla delar för att få bort damm och smuts.

Går själva bladet att plocka bort kan det med fördel sköljas med ljummet vatten, för att sedan självtorka och läggas på en lämplig plats för förvaring.