Smörrebröd till fest

30 juli, 2018shopping Standard

Bland de många rätter som har en tydlig relation till nordiska länder, är smörrebröd någonting unikt. I vissa kretsar går smörrebröd under benämningen Danmarks nationalrätt. För den som vistats i grannlandet är smörrebröd inte någonting nytt. Här finns en tradition av att servera dessa smörgåsar till ett stort utbud dryckessorter. Smörrebröd kan med fördel avnjutas i skuggan under en solig dag, men funkar lika bra oavsett årstid. I och med att det inte finns några konkreta direktiv som avgör vad ett smörrebröd skall innehålla, kan man fritt komponera och ta sig friheter. Om det är någonting som ofta förväntas när man talar om smörrebröd, handlar det om att det skall finnas rikligt med pålägg! Det är inte ovanligt att man inte ser brödskivan för allt pålägg. Detta är ett kännetecken för ett ordentligt smörrebröd.

Vilka smaker?

Några av de mest populära smakkombinationerna har fått egna namn och blivit klassiker. Dyrlaegens natmad är en sådan. En tunn skiva rågbröd bär saltrulle, leverpastej, sås och lökringar. Ytterligare en av dessa klassiker är Stjerneskud. För många exemplifierar den senare vad som krävs för att kallas smörrebröd! En mindre skiva formbröd dekoreras med panerad rödspätta, sallad, tomat, räkor, pocherat ägg och kaviar. En måltid serverad på en brödskiva.

I Sverige har smörrebröd kommit att bli allt mer populärt. Såväl i form av plockmat som barrätt är denna kost uppskattad. Det går att beställa smörrebröd som plockmat till allehanda festligheter och tillställningar. För att det skall bli helt rätt bör man dock vara noga med vilka som kommer att äta, samt om det finns några allergier. Då många väljer att äta en vegetarisk eller havsorienterad kost, passar smörrebröd utmärkt. Dessa kan anpassas in i minsta detalj för att alla och en var skall kunna få någonting värt att bära med sig i tanken.

Om man beställer smörrebröd i Stockholm kan man få sina leveranser hem till dörren i tid för festen. Det betyder att man inte behöver göra plats för kylning eller förvaring. Allt kommer färdigt att servera till de hungriga festdeltagare som ivrigt närmar sig bordet för att testa dagens smörrebröd.